GORIČKO DRÜJŠTVO ZA LEPŠE VÜTRO
Grad 191
9264 Grad
02/55 11 030
marta.horvat@gmail.com

Aktualno

23. februarja 2010 je bil Občni zbor Goričkega drüjštva za lepše vütro.

Občnega zbora se je udeležilo 33 članov in 9 ostalih gostov.
 

EVROPSKA UNIJAgif

   EVROPSKA UNIJA                                                               Projekt delno financira EU


Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja                              Evropa invenstira v podeželje


PROJEKT GORIČKA ZEL


Zeliščarstvo je bilo skozi stoletja podporna dejavnost vsake kmetije na Goričkem. Zelišča so nabirali in gojili z namenom lajšanja zdravstvenih težav in za začimbe. V drugi polovici dvajstega stoletja je za nabrana zelišča bila celo organizirana odkupna služba. Proti koncu dvajsetega stoletja pa se je zeliščarstvo praktično opustilo in ukinjen je bil organiziran odkup zelišč.


Z nastankom Krajinskega parka Goričko se je zeliščarska dejavnost omenjala kot eden izmed razvojnih potencialov Goričkega.  Projekt Gorička zel želi zeliščarsvo popularizirati med lokalnim prebivalstvom ter z osnovnimi veščinami zeliščarstva seznaniti čimveč posameznikov. V ta namen bodo organizirane teoretično praktične delavnice, izdana brošura z nasveti in zbranimi starimi znanji ter vzpostavljen vzorčni zeliščni vrt avtohtonih in gojenih zdravilnih zelišč.


Zeliščarsko ponudbo se bo povezalo z ostalo turistično ponudbo področja LAS v nov integralni turistični produkt. O možnosti izvajanja pavšalnih turističnih produktov z zeliščarsko tematiko se bo seznanilo turistične vodnike in predstavnike turističnih agencij.


V projektu so vključeni partnerji:

  • Goričko drüjštvo za lepše vütro, ki je prijavitelj projekta;
  •  Lovro Vehovar, kmet in strokovnjak s področja zeliščarstva;
  •  KTD Budinci, ki bodo nudili podporo pri obveščanju javnosti in podopornih kulturnih dejavnostih.

ODPRT JE BIL VZORČNI VRT AVTOHTONIH IN GOJENIH ZDRAVILNIH ZELIŠČ


Skozi projektne delavnice je nastal čisto pravi vzorčni zeliščni vrt, na katerem je predstavljena cela kopica avtohtonih in gojenih zdravilnih zelišč. Prikazan pa je sodoben pristop h gojenju zelišč in celo urejena majhna mlaka, kjer bodo rasle »rožce«, ki potrebujejo veliko vlage. Na naslednjem obisku Gradu na Goričkem skočite še v bližnje Gornje Slaveče in si vrt oglejte – ne bo vam žal.


KONČAN JAVNI NATEČAJ ZA IZBOR NAJ FOTOGRAFIJE GORIČKE ZELI


Izveden je bil javni natečaj za izbor naj fotografije Goričke zeli. Izvedena je bila razstava desetih najboljših fotografij po izboru strokovne komisije.Predstavljamo vam fotografije iz razstave v Neradnovcih pri Lenarčičovem mlinu.


IZDANA JE BROŠURA GORIČKA ZEL


Kot eden najpomembenjših rezultatov projektne aktivnosti je izšla brošura Gorička zel, kjer so predstavljene najpomembneješe oziroma najbolj pogoste zdravilne zeli na Goričkem. Dodani so nasveti za nabiranje, gojenje in uporabo zdravilnih zelišč. Na dodani povezavi si lahko ogledate brošuro v PDF verziji.

 

IZDAN JE BIL E-FOLDER GORIČKO - ZELIŠČNI RAJ


Izdan je bil e-folder v katerem so predstavljeni predlogi treh pavšalnih turističnih produtkov z zeliščarsko vsebino. Na dodani povezavi si lahko folder in produkte ogledate. Če so vam všeč jih posredujete prijateljem in znancem in morda se kdo odoloči obiskati zeliščarski raj – Goričko.

 

 
Bršljan
Drobnjak
Viola
Zeliščni vrt
 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se